CherCher 

 

Spel voor maximaal 4 personen, vanaf 8 jaar.

 

Inhoud: spelregels, speelbord, 52 kaarten in 4 kleuren, pot, fiches: 80 kleine (waarde 1) en 20 grote (waarde 5).

 

Het doel van het spel is:

1. de inzet te winnen die bij de nummers op het bord liggen, door de kaart aan te sluiten in de kleur van het winnende nummer. Bij het niet uithalen gaan de fiches mee naar de volgende ronde.

2. wie als eerste al zijn kaarten heeft uitgelegd is de winnaar en krijgt de inhoud van de pot.

 

Voorbereiding

Het spel wordt gespeeld met fiches. Iedere speler krijgt 5 rode fiches en 20 blauwe.

Daarna worden de kaarten geschud en krijgt iedere speler 13 kaarten.

Als er met 3 personen wordt gespeeld, kan er een (Blauw)kleur worden weggelaten. De kaarten worden opgedeeld.

 

Spelregels

Er wordt om de beurt gedeeld en met de klok mee gespeeld. De speler links van de deler begint. Na het delen zet iedereen een fiche van 5 in op een kaart van het speelbord, zodat elke kaart een fiche bevat, maakt niet uit welke u neemt.

De eerste speler moet een 7 hebben om met het spel te mogen beginnen. Heeft hij geen 7 dan moet hij een fiche van 1 in de pot doen en mag de tweede speler, als hij tenminste een 7 heeft, beginnen. Heeft hij ook geen 7, dan moet er weer een fiche van 1 in de pot gedaan worden en is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat zo door tot de eerste kaart is gelegd.

Het maakt niet uit aan welke kant van het speelbord het spel wordt geopend.

Er mag per keer maar een kaart worden aangelegd. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Het is verplicht om een opvolgende kaart, dus bijvoorbeeld een 10 op een 9 en wel in dezelfde kleur, aan te leggen. Als je niet kunt, moet er een fiche van 1 in de pot gedaan worden. Bij verzaken moet er als straf op elke kaart van het speelbord een extra fiche van 5 ingezet worden.

Als met de 7 de rij is geopend, mag de volgende speler een 6 of een 8 in dezelfde kleur aanleggen of een nieuwe rij met een 7 openen. De 8 moet aan de andere kant van het bord aangelegd worden.

Let op dat er geen 8 mag worden aangelegd, als de kleur nog niet met een 7 is geopend!

Er moet altijd in dezelfde kleur worden aangelegd, dus bijvoorbeeld in de kleur rood de 7, dan de 6, 5, 4, 3, 2 en 1 aan de ene kant van het speelbord en 8, 9, 10, 11, 12 en 13. aan de andere kant.

Is het nummer dat op het speelbord vermeld staat aangelegd, dan kan de inzet eraf genomen worden.

Degene die als eerste al zijn kaarten heeft uitgelegd, is de winnaar en krijgt de pot. De ingezette fiches op het speelbord gaan mee naar de volgende ronde.

 

 Speltip!

Door tactisch te spelen kan de inhoud van de pot en de inzet flink oplopen en kunnen er veel extra fiches gewonnen worden.

Denk goed na welke en waar je de kaarten gaat aanleggen, als je tenminste een keuze hebt!